Tervetuloa Työ 2.0 Labin Vastuullisuusviikolle 16.-20.5.2022! CORE-hanke on mukana kahdessa ohjelmanumerossa:
19.5. klo 12:30-13:00 CORE-hankkeen politiikkasuosituksen ja podcastin julkistus: Viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen on keinoja – Viisi suositusta julkisen hallinnon vaikuttajille
Luonnonsuojelu, metsien käyttö, kaivostoiminta, mutkikas lainvalmistelu… CORE-tutkimushankkeen tulosten mukaan ristiriitoja herättävien kysymysten ratkaisemisessa on hyötyä yhteistoiminnallisista käytännöistä. Miten erityisesti julkinen hallinto voi hyödyntää yhteistoimintaa? Tilaisuudessa hankkeen johtaja, professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta kollegoineen esittelee hankkeen tuloksiin pohjautuvan politiikkasuosituksen ja podcastin sekä yhteistoiminnan materiaalipankin, joka auttaa yhteistoiminnan kehittämistä käytännössä. Lopussa on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
CORE eli “Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa” on Strategisen tutkimuksen neuvoston vuosina 2017–2022 rahoittama monitieteinen hanke, joka kehitti Suomeen sopivia yhteistoiminnallisia käytäntöjä tosielämän tapaustutkimuksissa. Lisätietoa: collaboration.fi
Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
Jos käytät Facebookia, voit poimia tilaisuuden Facebook-kalenteriisi tästä.
20.5. klo 10:00-11:00 Perjantaipaneeli ”Vastuullisuuden edistäminen on yhteistyötä ja erilaisten näkemysten yhteensovittamista”
Paikka: Työ 2.0 Lab, Yliopistonkatu 5, Helsinki & Teams
Paneelissa LVM:n strategiajohtaja Johanna Särkijärvi, Motivan toimitusjohtaja Vesa Silfver, hankepäällikkö Miikka Vuorinen Sosped -säätiöstä, innovaatio- ja ekosysteemiekspertti & Suomen Lions liitto ry:n aktiivi Mika Pirttivaara, finanssineuvos Ilari Valjus VM:stä sekä apulaisprofessori Pia Polsa Hankenilta. Ilmoittautuminen
Strategisen tutkimuksen hanke CORE on tutkinut ja kehittänyt yhdessä sidosryhmien kanssa käytäntöjä kimuranttien ongelmien ratkaisemiseen. Tilaisuuden tarkoituksena on tutustua yhdessä hankkeen tuloksiin, luoda keskustellen ymmärrystä tulosten hyödynnettävyydestä ja työn onnistumisesta sekä suunnitella yhteistoiminnallisuuden kehittämisen jatkamista hankkeen jälkeen. Tilaisuudessa kuulet kiteytetysti hankkeen tuloksista, pääset keskustelemaan kokemuksista sekä ja jatkosta ja voit poimia ajatuksia omaan toimintaasi.
Tilaisuus on suunnattu erityisesti CORE-hankkeessa tavalla tai toisella mukana olleille, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!
Aika: 19.1.2022 klo 13:00-15:30
Paikka: verkossa, Zoom
Ilmoittauduthan tilaisuuteen 18.1. klo 12 mennessä tästä linkistä. Saat osallistumislinkin sähköpostiisi ennen tilaisuutta. Jos käytät Facebookia, voit poimia tilaisuuden Facebook-kalenteriisi tästä
Ohjelma
13:00Neljä vuotta tutkimusta ja toimintaa – mitä CORE-hanke on tuonut kimuranttien ongelmien ratkaisemiseen Suomessa?
Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto: Yhteistoiminnallisen hallinnan kapasiteetti ja tapaustutkimukset sitä rakentamassa
Heli Saarikoski, SYKE: Yhteistoiminnan tietokäytännöt
Tapio Litmanen, Jyväskylän yliopisto: Kansalaisyhteiskunnan roolit yhteistoiminnassa
Ismo Pölönen, Itä-Suomen yliopisto: Yhteistoiminnan suhde oikeuteen: Miten lainsäädäntö voi tukea tai rajoittaa yhteistoiminnallisuutta?
Pia Polsa, Hanken ja Nina Helander, Tampereen yliopisto: Arvonluonti yhteistoiminnassa
13:30 Yhteistoiminnan oppeja ja keskustelua pienryhmissä
Keskustelun alustukseksi CORE-hankkeen tutkijat ja uudenlaisessa yhteistyössä mukana olleet käytännön toimijat käyvät vuoropuhelua yhteistoiminnan opeista ja kokemuksista.
Ryhmät:
Yhteistoiminnallisen hallinnan kapasiteetti
Yhteistoiminnallisuus kaivoskysymyksissä, Janne Laine, Sodankylän kunta
Rahankeräyslain uudistaminen, Sami Demirbas, oikeusministeriö
CORE-tutkijat Saara Österberg ja Juha Kotilainen, Itä-Suomen yliopisto, Jonna Käpylä, Tampereen yliopisto
Yhteistoiminnalliset prosessit ja tietokäytännöt
Yhteistoiminnallisuus susikeskustelussa, Henna Väyrynen, maa- ja metsätalousministeriö
Kansalaisenergia-areena, Pirjo Jantunen, Ympäristöteollisuus ja palvelut YTP ry
CORE-tutkijat Taru Peltola ja Jani Lukkarinen, SYKE, Outi Ratamäki, Itä-Suomen yliopisto
Kansalaisyhteiskunnan roolit yhteistoiminnassa
Vesistöt kuntoon Keski-Suomessa, Jaakko Koppinen, Pelastetaan Reittivedet ry
Iijoki-sopimus, Lauri Rantala, Micropolis Oy
CORE-tutkijat Tapio Litmanen ja Miikka Salo, Jyväskylän yliopisto
Ympäristöasioiden hallinta: vapaaehtoista yhteistyötä sääntelyn puitteissa
Green Deal yhteistä arvoa luomassa, Marja Ola, Kaupan liitto
Miten lainsäädäntö voi tukea tai rajoittaa yhteistoiminnallisuutta? Juha Perho, Pohjois-Savon ELY-keskus
CORE-tutkijat Pia Polsa, Hanken, Ismo Pölönen ja Aleksi Heinilä, Itä-Suomen yliopisto
14:20 Terveiset ryhmistä
14:30 Miten yhdessä toimiva Suomi kehittyy tästä eteenpäin?
Collaborative Public Manager -koulutus ja osaajaverkosto yhteistoiminnan edistäjinä, Sini Lahdenperä, Oikeusministeriö
Yhteistoiminnallisuus ympäristöhallinnon työkentällä, Juhani Damski, ympäristöministeriö
Yhteistoiminnallisuus ja sen edistäminen kansalaistoiminnan näkökulmasta, Marika Punamäki ja Anna-Maija Halme, Kotiseutuliitto
Peltonen, L. Faehnle, M., Saarikoski, H., Hannonen, P., Kotilainen, J., Litmanen, T., Luoma, E., Peltola, T. (2021). Ohuesta osallistumisesta yhteiseen ongelmanratkaisuun – tiekartta kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea. Suomen ympäristökeskus. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/338545
Lisätietoja
Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto, CORE-hankkeen johtaja
etunimi.sukunimi@uef.fi
0504667204
Maija Faehnle, Suomen ympäristökeskus SYKE, CORE-vuorovaikutusvastaava
etunimi.sukunimi@syke.fi
0295251109
http://www.collaboration.fi/wp-content/uploads/2018/01/core_slide-3.jpg4301500adminhttp://www.collaboration.fi/wp-content/uploads/2017/12/core_weblogo-1.pngadmin2021-12-16 21:54:392022-01-14 12:48:57Yhdessä toimiva Suomi - CORE-hankkeen päätöstilaisuus 19.1.2022
Millainen rooli kansalaisilla voisi olla päätöksenteon eri vaiheissa? Miten kuumenevat tunteet näkyvät ja kuuluvat osana demokraattista politiikkaa? Miten hallinto voi ennakoida tulevaa ja mikä on tieteellisen tiedon rooli demokratian muuttuvassa toimintaympäristössä?
Demokratiaa koettelevat monimutkaiset haasteet, kuten yhteiskunnallisen vaikuttamisen eriytyminen, julkisen keskustelun kärjistyminen sekä polarisaatio. Tutkimus on tunnistanut ja kehittänyt hyviä ratkaisuja vastaamaan haasteisiin – enää toimeenpano puuttuu.
Jo neljättä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo kutsuu kaikki kiinnostuneet kuulemaan tutkimukseen perustuvia ratkaisuja suomalaisen demokratian kehittämiseksi otsikolla ”Demokratian kriisi on peruttu!”
Tapahtumuan järjestävät strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) tutkimushankkeet PALO, ALL-YOUTH, BIBU ja CORE. Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN) -ohjelman hankkeet BIBU, PALO ja CORE tulevat päätökseen helmikuussa 2022, ja tapahtuma on samalla näiden hankkeiden loppuseminaari.
Ohjelma
Tilaisuus koostuu Zoom-työpajoista (7 vaihtoehtoista työpajaa) ja keskustelutilaisuudesta.
klo 15.00–16.15 Zoom-työpajat
Työpajojen aiheet:
1. Kansalaisosallistuminen päätöksenteon eri vaiheissa (PALO)
2. Kuulemista ja osallisuutta yhdessä tarinoiden (ALL-YOUTH)
3. Osallistumisen digipolut (BIBU)
4. Tulevaisuuteen katsova päätöksenteko – toimintatavat ja instituutiot (PALO)
5. Iso riita? Hankalat tunteet ja ristiriidat demokratiassa (BIBU)
6. Aktiivinen kansalainen demokratiaa uudistamassa (CORE & ALL-YOUTH)
7. Yhteistoiminnan kapasiteetti ja reunaehdot – miten kehittää kapasiteettia? (CORE)
klo 17.00–18.15 Keskustelutilaisuus: Tiede kohtaa käytännön – kolme keskustelua demokratian haasteista ja niihin vastaamisesta. Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty.
1. Kansalainen vs. asiantuntija – miten perustella päätöksiä eri näkemysten ristipaineessa?
Miten asiantuntijatiedon ja hyväksyttävän päätöksenteon ristipaine näkyy? Mikä on tieteellisen tiedon rooli muuttuvassa toimintaympäristössä?
Demokratiaa koettelevat monimutkaiset haasteet, joihin vastaaminen edellyttää monipuolista tietopohjaa ja kykyä ratkoa asioita demokraattisesti ja oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi ilmastopolitiikassa asiantuntijatiedon rooli on korostunut ja tieteellisen tiedon määrä kasvanut räjähdysmäisesti. Vaatimukset politiikan oikeudenmukaisuudesta ovat kasvaneet, ja kansalaisten kuuleminen on osa päätöksentekoa. Paneelissa pohditaan, miksi asiantuntijoiden esittämät ratkaisut ja kuulemisessa saatu kansalaismielipide eivät aina kohtaa.
Paneelissa keskustelemassa Maija Setälä (Turun yliopisto), Heta-Elena Heiskanen (ympäristöministeriö) ja Mai Kivelä (vasemmistoliitto)
2. Tunteet kuumenee! Ristiriidat ja ylilyönnit yhteiskunnallisessa keskustelussa
Miten kuumenevat tunteet näkyvät ja kuuluvat osana demokraattista politiikkaa?
Kärjistyneet tilanteet eivät ole uusi ilmiö yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta erityisesti uusien teknologioiden ja rakennemuutosten myötä ne ovat saaneet näkyvän tilan julkisessa keskustelussa. Paneeli esittelee poliittisten tunteiden tilannekuvan ja pohtii näkökulmia tunteiden käsittelylle osana toimivaa demokratiaa.
Paneelissa keskustelemassa Anu Kantola (Helsingin yliopisto), Sami Koivisto (YLE) ja Fatim Diarra (vihreät)
3. Turhauttavaa osallistumista vai aitoa yhteistyötä?
Miten epäluottamus voi kääntyä kestäväksi yhteistyöhaluksi?
Paneelissa keskustellaan siitä, millä eväin ohuesta osallistumisesta päästään yhteiseen ongelmanratkaisuun. Kuulemismenettelyt voivat olla turhauttavaa pakkopullaa, mutta niitä voidaan myös soveltaa luovasti yhteisen ongelmanratkaisun tarpeisiin. Mistä syntyy rohkeus ja valmiudet kokeilla uusia toimintatapoja ja juurruttaa niitä arkeen? Miten kansalaistoimijoiden ja muiden sidosryhmien panos yhteisten ongelmien ratkaisemiseen saadaan reilulla tavalla käyttöön?
Panelistit: Lasse Peltonen (Itä-Suomen yliopisto), Jyrki Jauhiainen (oikeusministeriö) ja Anna Evilä (Jalotus ry)
klo 18.15–18.30 Loppusanat ja katsaus tulevaisuuteen: Mitä seuraavaksi?
Ohjelmajohtaja Kaisa-Korhonen Kurki kertoo Demokratiakorjaamon jatkosta ja demokratiateemojen parissa jatkavista STN-hankkeista.
Voit ilmoittautua joko työpajaan tai keskustelutilaisuuteen tai molempiin.
Työpajoja järjestetään seitsemän, ja voit ilmoittautua vain yhteen työpajaan. Esteen ilmaantuessa peruthan osallistumisesi työpajaan. Voit tarkastella ilmoittautumistasi ja perua sen 7 päivää ennen tapahtumaa osoitteessa https://konsta.utu.fi ja antamalla ilmoittautumisen vahvistusviestissä saamasi palvelutunnuksen.
Olemme tutkineet strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN) -ohjelman hankkeissa neljän vuoden ajan suomalaisen demokratian haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tulokset politiikkasuosituksiksi, jotka julkaisemme 1.9. klo 14:00-15:15 pidettävässä tilaisuudessa.
Tilaisuus on avoin kaikille ja siihen ei tarvitse ilmoittautua.
Viimeaikaiset mittaukset ovat osoittaneet, että demokratia on heikentynyt monissa jo vakiintuneissa demokratioissa. Ilmastonmuutos, taloudellinen eriarvoisuus ja pakolaiskriisit koettelevat yhteiskuntien kykyä ratkoa asioita demokraattisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti. Maailmaa koettelevat megatrendit haastavat myös suomalaista demokratiaa, mikä näkyy esimerkiksi poliittisen osallistumisen eriytymisenä ja yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymisenä.
esimerkkitapauksista, joissa demokratiaa on kehitetty kokeilujen avulla.
Politiikkasuositus on ladattavissa 30.8 alkaen strategisen tutkimuksen verkkosivujen Politiikkasuositukset-sivulta ”Osallistuva kansalaisuus” -teeman alta.
http://www.collaboration.fi/wp-content/uploads/2021/08/Kuvituskuva-nettisivuille-suorakulmio-scaled.jpg8511500adminhttp://www.collaboration.fi/wp-content/uploads/2017/12/core_weblogo-1.pngadmin2021-08-12 12:39:262021-08-12 12:39:26Suomalaisen demokratian kipukohdat – ja niiden ratkaisumahdollisuudet 1.9.2021
Mutkikkaiden (ympäristö)ongelmien ratkaiseminen voi onnistua vain erilaisten toimijoiden yhteistyönä. Mutta millainen yhteistoiminnan edistäminen on tavoiteltavaa? Mitä hyötyjä ja riskejä yhteistoiminnan edistäminen tuo julkiselle hallinnolle, kansalaistoimijoille ja yrityksille?
Strategisen tutkimuksen hanke CORE on kumppaneineen valmistellut tiekarttaa viitoittamaan suuntaa kehitykselle, jossa niin julkisen hallinnon, yritysten kuin kansalaistoimijoidenkin osaaminen ja toiminta tuodaan yhteen (ympäristö)ongelmien ja ristiriitojen ratkaisemiseksi. Tervetuloa mukaan tutustumaan tiekarttaan, vaihtamaan ajatuksia ja pohtimaan, miten tiekartan viestit voivat olla avuksi omassa työssäsi tai toiminnassasi!
Katso tilaisuuden tallenne tästä (saatavilla 20.6.2021 asti).
Aika: 27.5.2021 klo 12:15-15:00
Paikka: verkossa
Tiekartan pohjana ovat tutkimustulokset yhteistoiminnallisen hallinnan kehittämisestä mm. maankäyttö-, vesistö-, peto- ja energiakysymyksissä, viranhaltijoiden työssä ja lainvalmistelussa. Tiekartta rakentaa ymmärrystä ja näyttää suuntia konkreettisille toimille. Se palvelee julkisen hallinnon, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita, jotka tähtäävät mutkikkaiden yhteisten ongelmien ratkaisemiseen ja pystyvät vaikuttamaan toimintatapojen uudistamiseen organisaatioissaan.
Ilmoittaudu 24.5. mennessä tästä. Ilmoittautumalla saat osallistumislinkin sähköpostitiisi lähempänä tilaisuutta. Facebook-käyttäjä, voit lisätä tilaisuuden FB-tapahtumakalenteriisi tästä.
Tervetuloa myös seuraamaan tiekartan kehittymistä ja kommentoimaan sisältöjä suoraan tiekartan luonnoksessa!
Ohjelma
12:15 Tervetuloa!
Kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea – miksi ja miten? Tiekartan esittely Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto
12:45 Kommenttipuheenvuoroja: Kansalaiset, hallinto ja demokratia
Kotiseuturakkaus synnyttää suuria tunteita – yhteistoiminta kansalaisjärjestön silmin
Anna-Maija Halme, viestintäpäällikkö, Suomen Kotiseutuliitto
Yhteistoiminta ja kansanvallan peruskorjaus Elina Eerola, asiantuntija, Sitra
Valtion ohjaus uusiksi – yhteistoiminta ja suuntaus systeemiseen hallintaan Kaisa Lähteenmäki, johtava asiantuntija, MDI
Viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen on keinoja – Tervetuloa Vastuullisuusviikon tilaisuuksiin
Ajankohtaista, TapahtumatTervetuloa Työ 2.0 Labin Vastuullisuusviikolle 16.-20.5.2022! CORE-hanke on mukana kahdessa ohjelmanumerossa:
19.5. klo 12:30-13:00 CORE-hankkeen politiikkasuosituksen ja podcastin julkistus: Viheliäisten ongelmien ratkaisemiseen on keinoja – Viisi suositusta julkisen hallinnon vaikuttajille
Paikka: Teams, Liity tilaisuuteen napsauttamalla tästä
Luonnonsuojelu, metsien käyttö, kaivostoiminta, mutkikas lainvalmistelu… CORE-tutkimushankkeen tulosten mukaan ristiriitoja herättävien kysymysten ratkaisemisessa on hyötyä yhteistoiminnallisista käytännöistä. Miten erityisesti julkinen hallinto voi hyödyntää yhteistoimintaa? Tilaisuudessa hankkeen johtaja, professori Lasse Peltonen Itä-Suomen yliopistosta kollegoineen esittelee hankkeen tuloksiin pohjautuvan politiikkasuosituksen ja podcastin sekä yhteistoiminnan materiaalipankin, joka auttaa yhteistoiminnan kehittämistä käytännössä. Lopussa on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.
CORE eli “Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa” on Strategisen tutkimuksen neuvoston vuosina 2017–2022 rahoittama monitieteinen hanke, joka kehitti Suomeen sopivia yhteistoiminnallisia käytäntöjä tosielämän tapaustutkimuksissa. Lisätietoa: collaboration.fi
Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua.
Jos käytät Facebookia, voit poimia tilaisuuden Facebook-kalenteriisi tästä.
20.5. klo 10:00-11:00 Perjantaipaneeli ”Vastuullisuuden edistäminen on yhteistyötä ja erilaisten näkemysten yhteensovittamista”
Paikka: Työ 2.0 Lab, Yliopistonkatu 5, Helsinki & Teams
Paneelissa LVM:n strategiajohtaja Johanna Särkijärvi, Motivan toimitusjohtaja Vesa Silfver, hankepäällikkö Miikka Vuorinen Sosped -säätiöstä, innovaatio- ja ekosysteemiekspertti & Suomen Lions liitto ry:n aktiivi Mika Pirttivaara, finanssineuvos Ilari Valjus VM:stä sekä apulaisprofessori Pia Polsa Hankenilta. Ilmoittautuminen
Katso Vastuullisuusviikon koko ohjelma Työ 2.0 Labin sivulta!
Tervetuloa keskustelemaan myös Twitterissä!
#vastuullisuusviikko
#työ2piste0lab
#yhteistoiminnallinenhallinta
#corestn
#strateginentutkimus
Yhdessä toimiva Suomi – CORE-hankkeen päätöstilaisuus 19.1.2022
Ajankohtaista, TapahtumatStrategisen tutkimuksen hanke CORE on tutkinut ja kehittänyt yhdessä sidosryhmien kanssa käytäntöjä kimuranttien ongelmien ratkaisemiseen. Tilaisuuden tarkoituksena on tutustua yhdessä hankkeen tuloksiin, luoda keskustellen ymmärrystä tulosten hyödynnettävyydestä ja työn onnistumisesta sekä suunnitella yhteistoiminnallisuuden kehittämisen jatkamista hankkeen jälkeen. Tilaisuudessa kuulet kiteytetysti hankkeen tuloksista, pääset keskustelemaan kokemuksista sekä ja jatkosta ja voit poimia ajatuksia omaan toimintaasi.
Tilaisuus on suunnattu erityisesti CORE-hankkeessa tavalla tai toisella mukana olleille, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita!
Aika: 19.1.2022 klo 13:00-15:30
Paikka: verkossa, Zoom
Ilmoittauduthan tilaisuuteen 18.1. klo 12 mennessä tästä linkistä. Saat osallistumislinkin sähköpostiisi ennen tilaisuutta. Jos käytät Facebookia, voit poimia tilaisuuden Facebook-kalenteriisi tästä
Ohjelma
13:00 Neljä vuotta tutkimusta ja toimintaa – mitä CORE-hanke on tuonut kimuranttien ongelmien ratkaisemiseen Suomessa?
13:30 Yhteistoiminnan oppeja ja keskustelua pienryhmissä
Keskustelun alustukseksi CORE-hankkeen tutkijat ja uudenlaisessa yhteistyössä mukana olleet käytännön toimijat käyvät vuoropuhelua yhteistoiminnan opeista ja kokemuksista.
Ryhmät:
14:20 Terveiset ryhmistä
14:30 Miten yhdessä toimiva Suomi kehittyy tästä eteenpäin?
15:10 Yhteenvetokeskustelu
15:30 Tilaisuus päättyy
Katso myös
CORE-, BIBU, PALO- ja ALLL-YOUTH-hankkeiden järjestämä Demokratiakorjaamo-tilaisuus 18.1. – ilmoittaudu 13.1. mennessä!
Lukemista:
Peltonen, L. Faehnle, M., Saarikoski, H., Hannonen, P., Kotilainen, J., Litmanen, T., Luoma, E., Peltola, T. (2021). Ohuesta osallistumisesta yhteiseen ongelmanratkaisuun – tiekartta kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea. Suomen ympäristökeskus. https://helda.helsinki.fi/handle/10138/338545
Lisätietoja
Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto, CORE-hankkeen johtaja
etunimi.sukunimi@uef.fi
0504667204
Maija Faehnle, Suomen ympäristökeskus SYKE, CORE-vuorovaikutusvastaava
etunimi.sukunimi@syke.fi
0295251109
Twitter: @core_STN
Facebook: @collaborationfi
#corestn
#yhteistoiminnallinenhallinta
#strateginentutkimus
Demokratiakorjaamo 18.1. verkossa
Ajankohtaista, TapahtumatMillainen rooli kansalaisilla voisi olla päätöksenteon eri vaiheissa? Miten kuumenevat tunteet näkyvät ja kuuluvat osana demokraattista politiikkaa? Miten hallinto voi ennakoida tulevaa ja mikä on tieteellisen tiedon rooli demokratian muuttuvassa toimintaympäristössä?
Demokratiaa koettelevat monimutkaiset haasteet, kuten yhteiskunnallisen vaikuttamisen eriytyminen, julkisen keskustelun kärjistyminen sekä polarisaatio. Tutkimus on tunnistanut ja kehittänyt hyviä ratkaisuja vastaamaan haasteisiin – enää toimeenpano puuttuu.
Jo neljättä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo kutsuu kaikki kiinnostuneet kuulemaan tutkimukseen perustuvia ratkaisuja suomalaisen demokratian kehittämiseksi otsikolla ”Demokratian kriisi on peruttu!”
Tilaisuuden materiaalit saatavilla täällä.
Aika: 18.1.2022 klo Huom. aiemmin ilmoitetusta poiketen kokonaan verkossa!
Ilmoittaudu 13.1. mennessä tästä.
Tapahtumuan järjestävät strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) tutkimushankkeet PALO, ALL-YOUTH, BIBU ja CORE. Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN) -ohjelman hankkeet BIBU, PALO ja CORE tulevat päätökseen helmikuussa 2022, ja tapahtuma on samalla näiden hankkeiden loppuseminaari.
Ohjelma
Tilaisuus koostuu Zoom-työpajoista (7 vaihtoehtoista työpajaa) ja keskustelutilaisuudesta.
klo 15.00–16.15 Zoom-työpajat
Työpajojen aiheet:
1. Kansalaisosallistuminen päätöksenteon eri vaiheissa (PALO)
2. Kuulemista ja osallisuutta yhdessä tarinoiden (ALL-YOUTH)
3. Osallistumisen digipolut (BIBU)
4. Tulevaisuuteen katsova päätöksenteko – toimintatavat ja instituutiot (PALO)
5. Iso riita? Hankalat tunteet ja ristiriidat demokratiassa (BIBU)
6. Aktiivinen kansalainen demokratiaa uudistamassa (CORE & ALL-YOUTH)
7. Yhteistoiminnan kapasiteetti ja reunaehdot – miten kehittää kapasiteettia? (CORE)
Työpajojen tarkemmat kuvaukset löytyvät strategisen tutkimuksen tapahtumasivulta.
klo 16.15–17.00 Tauko
klo 17.00–18.15 Keskustelutilaisuus: Tiede kohtaa käytännön – kolme keskustelua demokratian haasteista ja niihin vastaamisesta. Tilaisuuden juontaa toimittaja Reetta Räty.
1. Kansalainen vs. asiantuntija – miten perustella päätöksiä eri näkemysten ristipaineessa?
Miten asiantuntijatiedon ja hyväksyttävän päätöksenteon ristipaine näkyy? Mikä on tieteellisen tiedon rooli muuttuvassa toimintaympäristössä?
Demokratiaa koettelevat monimutkaiset haasteet, joihin vastaaminen edellyttää monipuolista tietopohjaa ja kykyä ratkoa asioita demokraattisesti ja oikeudenmukaisesti. Esimerkiksi ilmastopolitiikassa asiantuntijatiedon rooli on korostunut ja tieteellisen tiedon määrä kasvanut räjähdysmäisesti. Vaatimukset politiikan oikeudenmukaisuudesta ovat kasvaneet, ja kansalaisten kuuleminen on osa päätöksentekoa. Paneelissa pohditaan, miksi asiantuntijoiden esittämät ratkaisut ja kuulemisessa saatu kansalaismielipide eivät aina kohtaa.
Paneelissa keskustelemassa Maija Setälä (Turun yliopisto), Heta-Elena Heiskanen (ympäristöministeriö) ja Mai Kivelä (vasemmistoliitto)
2. Tunteet kuumenee! Ristiriidat ja ylilyönnit yhteiskunnallisessa keskustelussa
Miten kuumenevat tunteet näkyvät ja kuuluvat osana demokraattista politiikkaa?
Kärjistyneet tilanteet eivät ole uusi ilmiö yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta erityisesti uusien teknologioiden ja rakennemuutosten myötä ne ovat saaneet näkyvän tilan julkisessa keskustelussa. Paneeli esittelee poliittisten tunteiden tilannekuvan ja pohtii näkökulmia tunteiden käsittelylle osana toimivaa demokratiaa.
Paneelissa keskustelemassa Anu Kantola (Helsingin yliopisto), Sami Koivisto (YLE) ja Fatim Diarra (vihreät)
3. Turhauttavaa osallistumista vai aitoa yhteistyötä?
Miten epäluottamus voi kääntyä kestäväksi yhteistyöhaluksi?
Paneelissa keskustellaan siitä, millä eväin ohuesta osallistumisesta päästään yhteiseen ongelmanratkaisuun. Kuulemismenettelyt voivat olla turhauttavaa pakkopullaa, mutta niitä voidaan myös soveltaa luovasti yhteisen ongelmanratkaisun tarpeisiin. Mistä syntyy rohkeus ja valmiudet kokeilla uusia toimintatapoja ja juurruttaa niitä arkeen? Miten kansalaistoimijoiden ja muiden sidosryhmien panos yhteisten ongelmien ratkaisemiseen saadaan reilulla tavalla käyttöön?
Panelistit: Lasse Peltonen (Itä-Suomen yliopisto), Jyrki Jauhiainen (oikeusministeriö) ja Anna Evilä (Jalotus ry)
klo 18.15–18.30 Loppusanat ja katsaus tulevaisuuteen: Mitä seuraavaksi?
Ohjelmajohtaja Kaisa-Korhonen Kurki kertoo Demokratiakorjaamon jatkosta ja demokratiateemojen parissa jatkavista STN-hankkeista.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu tilaisuuteen 13.1.2022 mennessä.
Voit ilmoittautua joko työpajaan tai keskustelutilaisuuteen tai molempiin.
Työpajoja järjestetään seitsemän, ja voit ilmoittautua vain yhteen työpajaan. Esteen ilmaantuessa peruthan osallistumisesi työpajaan. Voit tarkastella ilmoittautumistasi ja perua sen 7 päivää ennen tapahtumaa osoitteessa https://konsta.utu.fi ja antamalla ilmoittautumisen vahvistusviestissä saamasi palvelutunnuksen.
Lisätietoja
Tilaisuuden ohjelma ja lisätietoja strategisen tutkimuksen sivuilla.
Ohjelmajohtaja Kaisa Korhonen-Kurki, kaisa.korhonen(at)syke.fi
Työpajat ja ilmoittautumiset: projektikoordinaattori Mari Taskinen, mari.taskinen(at)utu.fi, p. 040 7020718
Suomalaisen demokratian kipukohdat – ja niiden ratkaisumahdollisuudet 1.9.2021
Ajankohtaista, TapahtumatOlemme tutkineet strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN) -ohjelman hankkeissa neljän vuoden ajan suomalaisen demokratian haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia. Kokosimme tulokset politiikkasuosituksiksi, jotka julkaisemme 1.9. klo 14:00-15:15 pidettävässä tilaisuudessa.
Seuraa julkistustilaisuutta verkossa tästä.
Tilaisuus on avoin kaikille ja siihen ei tarvitse ilmoittautua.
Viimeaikaiset mittaukset ovat osoittaneet, että demokratia on heikentynyt monissa jo vakiintuneissa demokratioissa. Ilmastonmuutos, taloudellinen eriarvoisuus ja pakolaiskriisit koettelevat yhteiskuntien kykyä ratkoa asioita demokraattisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti. Maailmaa koettelevat megatrendit haastavat myös suomalaista demokratiaa, mikä näkyy esimerkiksi poliittisen osallistumisen eriytymisenä ja yhteiskunnallisen keskustelun kärjistymisenä.
Kerromme tilaisuudessa viimeisimpään tutkimustietoon perustuen
Politiikkasuositus on ladattavissa 30.8 alkaen strategisen tutkimuksen verkkosivujen Politiikkasuositukset-sivulta ”Osallistuva kansalaisuus” -teeman alta.
COREvents #6: Suuntana yhteistoiminnallisempi Suomi – askelmerkkejä uudistajille
Ajankohtaista, TapahtumatMutkikkaiden (ympäristö)ongelmien ratkaiseminen voi onnistua vain erilaisten toimijoiden yhteistyönä. Mutta millainen yhteistoiminnan edistäminen on tavoiteltavaa? Mitä hyötyjä ja riskejä yhteistoiminnan edistäminen tuo julkiselle hallinnolle, kansalaistoimijoille ja yrityksille?
Strategisen tutkimuksen hanke CORE on kumppaneineen valmistellut tiekarttaa viitoittamaan suuntaa kehitykselle, jossa niin julkisen hallinnon, yritysten kuin kansalaistoimijoidenkin osaaminen ja toiminta tuodaan yhteen (ympäristö)ongelmien ja ristiriitojen ratkaisemiseksi. Tervetuloa mukaan tutustumaan tiekarttaan, vaihtamaan ajatuksia ja pohtimaan, miten tiekartan viestit voivat olla avuksi omassa työssäsi tai toiminnassasi!
Katso tilaisuuden tallenne tästä (saatavilla 20.6.2021 asti).
Aika: 27.5.2021 klo 12:15-15:00
Paikka: verkossa
Tiekartan pohjana ovat tutkimustulokset yhteistoiminnallisen hallinnan kehittämisestä mm. maankäyttö-, vesistö-, peto- ja energiakysymyksissä, viranhaltijoiden työssä ja lainvalmistelussa. Tiekartta rakentaa ymmärrystä ja näyttää suuntia konkreettisille toimille. Se palvelee julkisen hallinnon, yritysten ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita, jotka tähtäävät mutkikkaiden yhteisten ongelmien ratkaisemiseen ja pystyvät vaikuttamaan toimintatapojen uudistamiseen organisaatioissaan.
Ilmoittaudu 24.5. mennessä tästä. Ilmoittautumalla saat osallistumislinkin sähköpostitiisi lähempänä tilaisuutta. Facebook-käyttäjä, voit lisätä tilaisuuden FB-tapahtumakalenteriisi tästä.
Tervetuloa myös seuraamaan tiekartan kehittymistä ja kommentoimaan sisältöjä suoraan tiekartan luonnoksessa!
Ohjelma
12:15 Tervetuloa!
Kohti yhteistoiminnallisempaa Suomea – miksi ja miten? Tiekartan esittely
Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto
12:45 Kommenttipuheenvuoroja: Kansalaiset, hallinto ja demokratia
Kotiseuturakkaus synnyttää suuria tunteita – yhteistoiminta kansalaisjärjestön silmin
Anna-Maija Halme, viestintäpäällikkö, Suomen Kotiseutuliitto
Yhteistoiminta ja kansanvallan peruskorjaus
Elina Eerola, asiantuntija, Sitra
Valtion ohjaus uusiksi – yhteistoiminta ja suuntaus systeemiseen hallintaan
Kaisa Lähteenmäki, johtava asiantuntija, MDI
13.25 tauko
13.30 Kommenttipuheenvuoroja: Yhteistoiminta kriisien hallinnassa
Yhteistoiminta luonnonkatastrofien kriisinhallinnassa: Mitä Sandy-hurrikaani voi opettaa suomalaisille?
Anne Quarshie, tutkijatohtori, LUT-yliopisto
Yhteistoiminta kansainvälisessä kriisinhallinnassa
Jyrki Ruohomäki, johtava asiantuntija, Kriisinhallintakeskus
13:55 Johdatus ryhmäkeskusteluun
14:00 Keskustelua ryhmissä: Hyöty irti tiekartasta
Kommentointi:
Katse jatkoon:
14:40 Terveiset ryhmistä, yhteinen keskustelu ja yhteenveto
15:00 Tilaisuus päättyy
Lisätietoja
Lasse Peltonen, Itä-Suomen yliopisto, CORE-hankkeen johtaja
etunimi.sukunimi@uef.fi
0504667204
Maija Faehnle, Suomen ympäristökeskus SYKE, CORE-vuorovaikutusvastaava
etunimi.sukunimi@syke.fi
0295251109
Twitter: @core_STN
Facebook: @collaborationfi
#corestn
#yhteistoiminnallinenhallinta
#strateginentutkimus